Hem > Fotboll > Träna fotboll på rätt sätt

Träna fotboll på rätt sätt

oktober 27th, 2016

Fotboll är en sport som kräver många olika färdigheter i huvudgrupperna teknik, styrka och snabbhet. I vissa fall kan extrem förmåga i någon av dessa discipliner överväga brister i annat, men det är ovanligt. En spelare som är snabb och teknisk men svagare styrkemässigt behöver träna mer fysiskt för att komma upp i högre nivå spelmässigt. Därför är det viktigt att träna rätt med bra övningar för att komma i god form.

practice-soccer

Övning ger färdighet

I takt med utbildningen för fotbollsspelaren ökas så utvecklas även spelarens taktiska förmåga, blick för spelet och spelförståelse. Grundträningen måste alltid finnas med som moment och i den ingår givetvis bollövningar. Många av dessa är allmänna men det finns även massor av specialövningar som anpassas efter varje enskild spelares förmåga. Exempelvis tränar målvakter på annat sätt än anfallare eftersom deras uppgift är att fånga bollen inte springa snabbt och skjuta den.

Bra utrustning är viktigt

En annan viktig del är att fotbollsspelare behöver bra utrustning. Skor som inte passar foten rätt eller med sula som inte passar underlaget kan vara förödande. Träningsklädseln skall dessutom kunna andas och inte sitta fel, överlag vara trevliga produkter. Råd om skor och klädsel ger som regel föreningar och klubbar men expertisen är bred så det gäller att sålla. Som förälder till barn som vill börja med fotboll finns som regel god uppslutning med ledare och kompisanda i varje förening. Tvekar man om val av utrustning finns alltid goda råd att få.

Lek med bollen

I yngre åldrar behöver man mer lek och skoj under träningen, även om det är fysisk träning som står på agendan. Det är den svenska tämligen framgångsrika modellen. Visst bör det finnas inslag av allvar och disciplin men i rätt doser. Barn måste tycka att fotboll är både kul och givande. Tänk på att unga ofta har drömmar om att bli landslagsspelare och proffs. De har idoler och vill bli som dem, dock skall vägen dit gå via både lek och allvar.

Categories: Fotboll Taggar:
Kommentarer är avstängda.